петък, 2 октомври 2009 г.

Пермски супервулкан в Европа


Около 280 милиона години преди изригването на вулкана Везувий, погребал в лавата си древния Помпей, на територията на съвременна Италия е имало несравнимо по-силно изригване на вече несъществуващ "супервулкан". Тогава изригването е било толкова силно, че пепелта и димът от него задълго са скрили слънчевата светлина над Европа и довели до съществено захлаждане над континента.
Списание Geology съобщава, че диаметърът на кратера на супервулкана е стигал до 13 км. Следи от този вулкан бяха открити наскоро в италианските Алпи от европейски геолози.
Сега геолозите подробно анализират алпийския регион на супервулкана, за да разберат какво е довело до появявата на толкова огромен обект и каква е вероятността в бъдеще за такива вулкани. Един от участниците в изследването, Джеймс Куик споделя: "Не трябва да изключваме вероятността за поява на нов супервулкан. Засега не можем да кажем къде е започвал и къде е свършвал супервулканът."
Изригването над Европа е продължило няколко седмици или месеци. През това време супервулканът е изхвърлили повече от 1 милион кубични км пепел и дим, което е над хиляда пъти повече от среден съвременен вулкан. Едновременно са изтичали потоци гореща лава и силни земетресения са изменяли ландшафта.
Облаци сероводород плътно обвили Европа и околностите, скривайки Слънцето за около 100 години, което предизвикало захлаждане. Вероятно супервулканът е бил унищожен преди около 30 млн. години при сблъсъка на африканската и европейската тектонска плоча.

Няма коментари:

Публикуване на коментар