петък, 23 октомври 2009 г.

Структури

Тоберморит

Бетонът (от фр. béton) е строителен изкуствен каменен материал, получен при втвърдяване на рационално подбрана смес от свързващо вещество (цимент или др.), пълнители, вода. Може да съдържа и специални добавки.

Смяташе се, че структурата на бетона напомня структурата на редкия минерал тоберморит.

В тоберморита има няколко слоя: един - от атоми на силиция, образуващи Si-04 тетраедри и втори - от калциев оксид. Вече е установена разлика. Структурата на бетона не е съвсем кристална. На някои места силициево-кислородните тетраедри "излизат" от своя слой в слоя на калциевия оксид.

Новите дани позволяват създаване на по-съвършени модели бетон. Би могло да се модифицира съществуващото производство за намаляване отделянето на въглероден диоксид в атмосферата. Циментовите заводи са отговорни за 5% от замърсяването.

Бетонът е известен от преди над 6000 години в Междуречието, широко е използван в Древния Рим. След падането на Римската империя рецептата за получаването му е забравена за хиляда години. Съвременният бетон с цимен за свързващо вещество е открит през 1844 година от И. Джонсън.
Tobermorite
5 CaO · 6 SiO2 · 5 H2O

1 коментар:

  1. Бетонът е известен доста отдавна така е.Благодарение на него строим къщи каквото си поискаме, здраво и качествено.Статията ви е изключително интересна и тук ни давате страхотни снимки, от които да видим какво точно представляват отделните смеси.С течение на годините бетонът си остава класика в строителството, само че с много по добри и разработени формули за неговата издържливост.

    ОтговорИзтриване