понеделник, 6 септември 2010 г.

Кабинетът умува над мамутски кости

Доживях да видя министър в музея! - още не вярва на очите си уредникът на палеонтологичния музей в Асеновград Димитър Ковачев.

Преди седмица изневиделица го посети Симеон Дянков и разгледа уникатите на мастодонти, трипръстни коне, саблезъб тигър, живели по нашите земи преди милиони години.

Във витрините на музея са изложени скелетите им, които са вкаменени. От висшите представители на властта досега само Гергана Грънчарова-Паси е посещавала сбирката.

След като и Дянков отиде в музея, сбирката на древни животни получи внимание на заседанието на Министерския съвет в четвъртък. “С министър Дянков сме се разбрали - казал премиерът Бойко Борисов според стенограмата - с министъра на културата да погледнат и да помислим как тези изключителни находки, които са не само атракция, но имат и образователна цел за децата, да бъдат изложени, така че да могат да се видят от повече хора."

Стана ясно, че Дянков почти онемял, когато застанал до огромния скелет на динотериума. Той е с размери на волейболно игрище. Когато е бил жив, тежал 12 тона. Сега кокалите му се извисяват на 4,5 м, а дължината стига 7 метра. Представлявал нещо като прапрапрадядо на слона. Това е единственото животно с извита надолу челюст, както и с огромни бивни, сведени надолу. "Вижте как е изглеждал", сочи картина в близката витрина уредникът. На нея се вижда огромно туловище на един страховит звяр, обрасло в черни косми.

Динотериумът е най-интересният експонат за повечето посетители, защото внушава величественост, а структурата му е напълно запазена. Той е огромно хоботно животно, обитавало блатисти райони преди повече от 6 милиона години.

Асеновградският експонат е от световно значение, защото има само пет такива на планетата. Нашият е от най-добре запазените. Българският екземпляр е безценен, понеже съдържа най-голям брой кости от едно животно. Липсват единствено част от ребрата и няколко опашни прешлена, както и левият крак, които са възстановени.

Открит е през 1965 г. при изкопи в с. Езерово, Първомайско. Първоначално били намерени челюсти, които са били причислени към вида на Херолохонтите. Това кара учените да предприемат нова експедиция и след 2 години е изваден целият скелет на величествения динотерий.

"Ето, погледнете тук - повежда ни към близката витрина уредникът. - Няколко години по-късно на същото място е извадена долна челюст на друг вид мастодонт. Но тя не е сведена надолу", прави разлика Димитър Ковачев.

Въпреки че не е специалист, Дянков проявил голямо любопитство към едни от най-ранните обитатели на планетата. Много се впечатлил от саблезъбия тигър - един от най-страшните хищници в този период от развитието на земята. Нарича се така заради големите се горни зъби, които са били изключително остри и плоски като сабя. С тях е разкъсвал кожата на слонове и мастодонти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар