вторник, 21 септември 2010 г.

Британски учени откриха организма с най-дълъг жизнен цикъл

Бактерии, открити на арктическото дъно, са организмите с най-продължителен жизнен цикъл, известни на науката, установиха британски учени.

Периодът им на хибернация продължава до 100 милиона години, съобщи сп. "Ню сайънтист". Кейси Хюбърт от Университета на Нюкасъл (Великобритания) и неговите колеги се натъкнали на бактериите, докато са изучавали биологичната активност в морските отлагания от архипелага Шпицберген.

Учените са очаквали да открият организми, които процъфтяват в студените води, но умират при високи температури. Неочаквано за тях се натъкнали на топлолюбиви микроби, чиито жизнени функции се активизирали при температури, приближаващи се до 50 градуса по Целзий.

Изследване на генетичната последователност на термофилите е показало, че те са тясно свързани с бактериите от топлите екосистеми с понижено съдържание на кислород, които се срещат в дълбините на океанската кора или в подземните нефтени резервоари.

Но откъде са попаднали те в студената Арктика?

Според Хюбърт, благодарение на възходящите потоци клетките са попаднали от дълбоките горещи ниши в арктическите води.

Там са изпаднали в хибернация в очакване на по-добри условия, която може да е продължила 100 милиона години.

С изключително продължителния жизнен цикъл може да се обясни по какъв начин термофилите са успели да колонизират дълбините на биосферата.

Геомикробиологът Джон Паркс от Кардифския университет (Великобритания) предлага алтернативно обяснение: "Примерно за милион години се извършва кръговрата на океана през океанската кора. Заедно с водата в отлаганията попадат и микроорганизми."

Резултатите от изследванията бяха огласени на заседание на Дружеството по обща микробиология на Великобритания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар