събота, 18 септември 2010 г.

Астероидната бомбардировката на Луната е станала на два етапа

Фрагмент от новата топографска карта на Луната

Астрономите са установили, че небесните тела са бомбардирали Луната на два етапа. Статията на учените е публикувана в списание Science, а нейно кратко резюме може да се намери на ScienceNOW.

В рамките на изследването са анализирани данни, получени от сондата Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Учените са успели с помощта на алрметъра LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) на борда на LRO да построят подробна топографкса карта на Луната. В частност са успели да анализират строежа на лунните кратери с диаметр под 20 км.

В резултат на това са изяснили, че бомбардировката е преминала в два етапа. През първия етап на повърхността на Луната са падали по-едри обекти, а на втория - по-дребни. По думи на изследователите новите резултати позволяват да се поряснят процесите, протичащи в Слънчевата система преди много години.

Не отдавна друга група учени установиха, че Луната продължава да изстива и да се смалява в продължение на последните 1 милиард години. До този извод изследователите са стигнали след анализ на строежа на пукнатини по повърхността на Луната.

В сайта на LRO на НАСА се предлага и видео анимация. Можете да я видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар