четвъртък, 16 септември 2010 г.

Ледът в Арктика продължава да се топи с тревожни темпове


Ледът в Арктика се е топил с обезпокоителни темпове това лято, като сега покрива по-малко от 5 милиона кв.км площ, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

В края на този сезон в Арктика ледът покриваше едва 4,76 милиона кв.км площ, се казва в доклад на учени от университета на Колорадо, допълва БТА. Публикувани наскоро данни на Американското национално управление по изследване на океаните и атмосферата сочат, че първите 8 месеца на 2010 г. са сравними с тези през 1998 г. като най-горещия период за сушата и океаните.

През тези 8 месеца температурата се е покачила със средно 14,7 градуса по Целзий - рекордна горещина, сравнима с тази през 1998 г. и надвишаваща с 0,67 градуса по Целзий средните стойности през 20 век.

В Арктика едва за трети път ледът покрива по-малко от 5 милиона кв.км площ, откакто се ползват спътникови данни, отбелязаха от управлението.

Тревожно е, че ледът изтънява през цялата година - топи се повече лед през пролетта и лятото, а се образува по-малко лед през есента и зимата, поясниха специалисти от управлението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар