сряда, 8 септември 2010 г.

Размразиха спътник за изучаване на формата на Земята

GOCE прекъсна работа на 8 юли, но вече функционира нормално
GOCE. Изображение: ESA

Специалисти успяха да възстановят нормалната работа на спътника GOCE, чиято задача е определяне на точната форма на Земята, съобщава ВВС News.

Апаратът прекъсна работа на 8 юли, когато беше нарушено взаимодействието между процесора и уредите, отговарящи за телеметрията. Този ден спътникът достигна една от най-отдалечените от Слънцето точки от орбитата си.

Инженерите заключиха, че една от причините за нарушаване на работата на GOCE може да е преохлаждане. От Земята беше изпратена команда да се повдигне температурата на повърхността, на която са разположени уредите, до 7 градуса Целзий. След това GOCE започна нормално да предава данни.

Независимо че спътникът работи отново, специалистите продължават да изследват причините за повредата – температурата на уредите през цялото време е била над нулата, а такова преохлаждане не е критично. Освен това инженерите се опитват да възстановят работата на компютъра на едната половина на GOCE (както повечето изследователски спътници, GOCE има по две копия на повечето уреди) – тя престана да функционира през февруари 2010 г.

Апаратът GOCE, пуснат в орбита през март 2009 г. с ракета-носител „Рокот“, измерва гравитационното поле на Земята с изключително голяма точност. Въз основа на тези данни учените ще могат да пресъздадат в детайли формата на планетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар