вторник, 28 септември 2010 г.

Бойно поле Арктика, или войната за последните петролни залежи

Северният полюс може да крие ресурси, равни на около 200 млрд. барела петрол

Ако вече не бяхме измислили термина "Студена война“, щяхме да го направим сега, за да опишем битката за ресурсите в Арктика, пише в коментар за Bloomberg Матю Лин.

Докато компании като BP и Газпром се готвят да прекрачат последната енергийна граница, Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Исландия и Китай се борят за контрол над богатствата, които изследването на Арктика може да донесе.

"Всичко е пълна лудост", пише Лин. Опитът да интегрираме замръзналата пустош около Северния полюс в глобалната икономика крие два основни риска: катастрофална промяна в климата и истинска война.

Струва ли си? През последните години има все по-голям прогрес в алтернативни на нефта и газта енергийни източници, така че икономиката има достатъчно опции за растеж.

Има само един смислен изход от ситуацията и това е пълната забрана за добив на ресурси в Арктика, пише Лин.

Топенето на полярната шапка предоставя достъп до огромни, девствени находища от нефт и газ. През септември миналата година BP обяви, че регионът може да крие ресурси, еквивалентни на около 200 млрд. барела петрол, като това може да се окажат 50% от все още неизползваните залежи на фосилни горива по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар