четвъртък, 30 септември 2010 г.

Фосил на риба при автомагистрала „Люлин”

При строителството на участък от автомагистрала „Люлин” работници се натъкнаха на фосил от хищна риба, която по първоначални данни специалистите датират на милиони години. На място веднага бяха извикани специалисти от историческия музей в Перник, които документираха откритието. Пред Агенция „Фокус” археологът от музея в Перник Филип Михайлов даде подробности около направената находка.

Фокус: На колко години може да се датира направената находка при автомагистрала „Люлин”?
Филип Михайлов: Като цяло се занимавам със следите и останките от човешка дейност. В случая става въпрос за обект на изследване на геолозите и не мога да се ангажирам с точното датиране на находката. Следващата седмица ще дойдат специалисти, които ще направят анализи и ще датират фосила.
Фокус: Какво представлява фосилът, изцяло ли е запазен?
Филип Михайлов: Той беше открит по време на изкопните дейности на 16-и км на автомагистрала „Люлин”. Един от работниците се е опитал да се свърже с нас, от МВР-Перник са уведомили директора на музея в Перник Василка Паунова. На място видяхме и документирахме мястото, доколкото това можеше да се направи, тъй като парчетата скала са били разбъркани с почва, кал.
Фокус: Каква е големината на фосила?
Филип Михайлов: Запазената част е 58 см, като част от фосила липсва. Това е наистина съвсем малка част. Това е крайното парче на камъка, в който се е запазила. Огледахме много внимателно целия терен и не открихме други остатъци от фосила.
Фокус: За праисторическо животно ли става въпрос?
Филип Михайлов: По всяка вероятност, каквато и да е датировката на фосила, той е по-ранен от появата на човека. Тоест, със сигурност, фосилът е преди да се появят хора по нашите земи и вероятно е по-ранен от най-ранната поява на хората. Така че, това не е праисторическо животно, по-ранно е. Този фосил идва в момент, в който в музея бяхме направили изложба с множество фосили от цяла Пернишка област.
Фокус: Каква е праисторията на този район?
Филип Михайлов: Всичко зависи от формирането на покритието на земната кора. Не само в Пернишка област има фосили. Не мога да конкретизирам какъв е бил водоизточникът, в който е живяла рибата – може да е било море, може да е било езеро. Самата риба е на сравнително голяма височина – на около 10-12 метра от повърхността. Не са и чак толкова стари тези пластове.
Фокус: С други думи, според пластовете може все пак да бъде датиран този фосил...
Филип Михайлов: Той се намира в рамките на Пернишкия каменовъглен басейн. Говорим за милиони години.
Фокус: Находката изложена ли е вече в музея?
Филип Михайлов: Предстои излагането й в експозицията на музея. Особено важно е да се отбележи съвестността на работниците от строежа на магистралата и тяхната навременна намеса. Реално я е открил фадромистът Емил Матушев и след това с полицията се е свързал Димитър Мицев, който е разпознал, че става въпрос за фосил. Искам да кажа, че имахме пълно съдействие от фирмата изпълнител „Мапа Чингиз”, които спряха дейността си, въпреки сроковете, които гонят.
Фокус: Това първа по рода си находка ли е?
Филип Михайлов: Не е първа по рода си. При това не е толкова далеч – в рудник „Света Ана” има находка на вкаменелост на риба, по която всъщност е датиран и Пернишкият каменовъглен басейн.

Риба на 2 млн. години бави магистрала "Люлин"

Археолози и еколози започват наблюдение на 16-ти километър от автомагистралата, след като багер попаднал на вкаменелостта в района на кв. "Църква" в Перник.

Постигната е договорка за огледите с изпълнителя на проекта - турския консорциум "Мапа Дженгиз", както и с РИОСВ-Перник, съобщи и.д. директорът на Регионалния исторически музей в града Василка Паунова.

Фосилът е с дължина 58 см и е изрязан от каменен блок, като машината е повредила само малка частичка от опашката. Рибата е открита на 10 м дълбочина.

Според местните специалисти вероятно рибата е заседнала в тиня, която се е превърнала в мека скала.

Вкаменелостта вече е изложена в експозицията "И скалите могат да разказват" в музея. Сред експонатите има още фосили на миди, таралежи, охлюви, морски лилии и др.

Според Паунова подобно откритие е изключителна рядкост за региона, но по-вълнуващото е, че то никога не идва само.

Котловината е била морско дъно преди около 100 млн. години и на Голо бърдо досега са намирани само растителни фосили, но не и животински.

Вкаменената риба свидетелства за природен катаклизъм, довел до внезапно измиране на животни, смята археоложката.

Очаква се в пернишкия музей да пристигнат експерти от София, които ще изследват фосила и ще дадат повече подробности за него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар