петък, 24 септември 2010 г.

Вулканите ли са избили неандерталците


Катастрофични вулканични изригвания в Европа може да са свели популацията на неандерталците до ниво, от което няма възстановяване, гласи ново, доста дискутирано изследване, представено в статията на Кен Тан в "Нешънъл джиографик" (предадена тук със съкращения). Съвременните хора са си спасили от тази съдба благодарение на групите, останали в Африка и Азия.

Преди около 40 000 години в района, който днес познаваме като Италия, и в кавказките планини, разделящи Европа и Азия, са изригнали в бърза последователност няколко вулкана, казва проучването, което през октомври ще бъде публикувано в сп. "Current Anthropology". Много вероятно е тези изригвания да са изличили или силно редуцирали групите на неандерталците и да са затруднили живота на оцелелите, казват учените след анализ на растителни полени и пепел от засегнатата зона. Те са изследвали седиментни скали от пещерата Мезенятская в Русия и открили, че колкото повече е пепелта от времето на катаклизмите, толкова по-малко са растителните полени.

Намаляването на растенията води след себе си редуциране на броя на растителноядните бозайници, по-едрите от които пък са в основното меню на неандерталците. "Идеята, че залезът на неандерталците е свързан с неблагоприятни изменения в околната среда не е нова и е експлоатирана в литературата. Това, което направихме, е да посочим конкретен механизъм" - коментира членът на изследователския екип Наоми Клигърн, антрополог в Университета на Тексас в Арлингтън.

Разпространена теория гласи, че първите съвременни хора са сред основните причини за изличаването на неандерталците, но ако вулканичната теория е вярна, техният край е бил още по-тъжен: да измрат бавно в студена и изолирана среда, твърде обедняла откъм източници на препитание. Екипът на Клигърн подчерта, че неандерталците са преживяли няколко ледникови периода и вулканичните изригвания са им били добре познати, но тези отпреди 40 000 години са били толкова колосални, че не са могли да се сравнят с нищо предишно. Още по-страшен е фактът, че изригванията са станали почти едновременно, като едно от тях - в Кампания - е най-мощното вулканично изригване през последните 200 000 години. "Можеш да се приспособиш към нещо, което се проточва няколко поколения... но това е било уникално явление" - смята специалистката.

Съвременния човек е имал поселения в Европа в тежкия период, но е оцелял, защото освен тях все още са съществували големи популации в Африка и Азия. За разлика от него малките групи на неандерталците не са имали богат популационен резерв. След преминаването на катаклизмите броят им не е бил достатъчен, за да се възстанови видът.

Изследователите съзнават, че "вулканичната" им теория има три основни недостатъка. Първият е в необходимостта да се уточни времевия интервал между изригванията - месеци, години или десетилетия. Клигърн признава, че засега не могат да кажат нищо по-точно. Не е ясно и колко дълго са агонизирали неандертгалците, преди да изчезнат, нито пък кога след изригванията кроманьонците (съвременните хора) се появяват за повторно населване на Европа.

Антропологът Джон Хофекър предполага, че те вече са започнали да изтласкват неандерталците извън Европа, а след това идват мощните изригвания. Неандерталците са имали проблеми още преди повече от 40 000 години, защото кроманьонците са присъствали на техни традиционни места, каквото е Италия, смята ученият. "Може би - добави той - вулканите са нанесли само финалния удар". Хофекър заяви, че не е убеден в новата теория, но вулканичният сценарий изглежда добре издържан и непротиворечив по отношение на хронологията.

Клигърн, обаче, подчерта, че поселенията на Homo sapiens в Европа преди 40 000 години са били малки и разпокъсани, а експлозивното завладяване на континента е настъпило впоследствие, именно поради изчезването на предишните му господари - неандерталците. "Какво е спирало кроманьонеца да навлезе още по-рано в сърцето на Европа? Смятаме, че именно неандерталците там са отстоявали своето и биха го правили още доста дълго, ако не са изпитали унищожителното влияние на тези изригвания" - обобщи Наоми Клигърн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар