неделя, 19 септември 2010 г.

Времето полудява

Измерени максимални температури по общини

Заради глобалното затопляне времето полудява. Очаква ни невиждан бум на климатичните аномалии. За това предупредиха от Института по метеорология и хидрология на БАН.

През идващите години заради капризите на времето ту ще ни заливат горещи вълни, ту ще ни дави дъжд. А свирепите зими, които помним от детството си, ще останат в историята. Все по-често у нас в един сезон ще се редуват топли и студени периоди, които ще се сменят през седмица-две. Това може да ни докара невиждани досега ураганни ветрове и други природни бедствия, свързани с климата.

Заради глобалното затопляне ще се повишават както температурите, така и валежите на територията на страната, сочи доклад на учените за климатичните промени.

С около градус и половина са се затоплили зимите у нас през последните 12 години, констатират от академията. Тенденцията обаче ще се разпростре и над горещите сезони. Все по-големи жеги ще ни удрят през лятото, сочат още прогнозите. Топлината ще доведе и до скок на температурата на морската вода.

Синоптиците припомниха как през юли морето се стопли до невижданите 30 градуса, а бреговете край Шабла се напълниха със сладководни жаби, което е истински природен феномен.
София /КРОСС/

Няма коментари:

Публикуване на коментар