сряда, 15 септември 2010 г.

Откриха частици от свърхнова в метеорит

В метеорита от Оргьой има изобилие от хром 54. A large fragment of the Orgueil meteorite © Muséum National d Histoire Naturelle (France)

Астрономи от Чикагския университет откриха в състава на метеорит останки от свърхнова звезда, взривила се преди около 4,5 милиарда години близо до газовопраховия облак, от който се е образувала Слънчевата система. Следи от взрива, даващи представа за разпределението на веществата при формирането им, могат да се открият в метеорити и планетите на Слънчевата система.

Метеорит, паднал преди 150 години във френското село Оргьой, даде информация за звездна експлозия, предшестваща раждането на Слънчевата система.

Международен екип, ръководен от Никола Дофа, успя да идентифицира следите от тази свръхнова, оставени в метеорита от Оргьой, 9 кг от който се пазят в Природонаучния музей в Париж, допълва БТА.

Експлозията на умиращите звезди обогатява междузвездното пространство с химични елементи. Благодарение на елементите, открити в метеоритите, но не и на Земята, специалистите знаят от 40 години, че преди 4,5 милиарда години е експлодирала звезда, която вероятно е довела до образуването на Слънцето. Те обаче не можеха да обяснят голямото количество на една форма на хрома в някои метеорити. Последните достижения на новите технологии дадоха възможност да се изучи разпределението на този изотоп при образуването на Слънцето.

Учените открили в състава на метеорита Orgueil, паднал във Франция преди около 150 години и Мърчисън, паднал в Австралия в средата на ХХ в., веществото chromium-54 (един от изотопите на хрома).

След като анализираха около 1500 зърна от метеорита от Оргьой, учените откриха наночастица, много богата на хром 54. Изотопът се съдържа във фрагмент с размер под 100 нанометра в диаметър. Изобилието на този изотоп показва, че зрънцето е съществувало преди образуването на Слънчевата система. Веднъж разпръснати от свръхновата в протооблака от газ и прах, фините частици са сортирани по размер в процеса на образуване на Слънцето, планетите и метеоритите.

Затова в метеорита от Оргьой има изобилие от хром 54, но не и на Земята.

Учените ще продължат изследването, за да определят какъв тип свръхнова е образувала богатите на хром 54 зрънца.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар