вторник, 14 септември 2010 г.

Сателити на НАСА ще следят за предстоящи бедствия

the Manam Volcano

Чифт роботизирани "очи" на НАСА ще помагат на учените да предсказват предстоящи природни бедствия като изригвания на вулкани, земетресения, свлачища, съобщи БТА, позовавайки се на "Дискавъри".

Специалисти от американската космическа агенция разработват два сателита по програмата DESDynI /Deformation, Ecosystem Structure and Dynamics of Ice/, които ще следят за промените на Земята, по които може да се съди за надвиснали бедствия.

Единият от двата сателита ще използва радар, за да търси издайнически признаци за предстоящо бедствие, докато прецизно отчита слабите деформации на земната повърхност с течение на времето.

Вторият сателит ще бъде оборудван с действащ от разстояние оптичен сензор. Той ще насочва лазерна светлина към Земята и ще отчита времето, за което се връща отразеният сигнал.

Техниката е полезна за отчитането на плътността на горите например, тъй като светлината, отразена от върховете на дърветата, подава различен сигнал от светлината, отразена от гола повърхност. Учените се надяват да използват тази информация, за да научат повече за въглеродните цикли в земните екосистеми и да разберат по-добре глобалните климатични промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар