петък, 10 септември 2010 г.

Откриха доказателства за много бърза смяна на магнитните полюси на Земята

Ново изследване откри доказателства за смяна на магнитните полюси със скорост един градус на седмицата


Магнитните полюси на Земята могат да променят положението си с изключително висока скорост - до един градус на седмицата. До този извод достигна група учени, които са изложили вижданиета си в списание Geophysical Research Letters.

Прието е, че магнитното поле на Земята се формира от движението на течното метално ядро на планетата. Полето променя своята ориентацията с честота приблизително веднъж на всеки 200 000 години, т.е. Северният и Южният полюс си разменят местата (въпреки че последната промяна е настъпила преди 780 хиляди години). През 1995 г. изследователският екип представи доказателства, че този процес може да протича много по-бързо.

Промяната на полюсите оставя ясна следа в скалите, съдържащи намагнитизирани частици, които са ориентирани в зависимост от характеристиките на полето. Учените са проучили характеристиките на лава в планината Стийн Маунтин в Орегон. Според техните данни, преди около 16,20 милиона години смяната на полюсите е стнала със скорост 6 градуса на ден т.е. 10 000 пъти по-бързо от обикновено. Това проучване предизвика много скептична реакция от страна на научната общност.

Авторите на новото изследване проучили лава на възраст 15 милиона години, разположена в близост до планината Бетл Маунтин в Невада. Учените стигнали до заключението, че през този период промяната на полюсите е станала със скорост 53 градуса за година. Учените смятат, че толкова бързо не е преминал целият процес, а само един от неговите етапи.

Много експерти смятат, че следващата смяна на полярността трябва да настъпи в близко бъдеще. Това мнение се основава на определени факти. По-специално спътниковите данни показват, че магнитното поле постепенно отслабва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар