вторник, 26 октомври 2010 г.

В Индия намериха кехлибар със стотици нови видове от преди 50 милиона години

Тази мравка е едино от над 700 древни насекоми, паякообразни и ракообразни от 50 милиона-годишния кехлибар, намерен в Западна Индия. Снимка: D. Grimald

Находище на кехлибар, открито в Западна Индия съдържа над 700 древни насекоми, паякообразни и ракообразни, както и много растения, цветя и гъби.

"Ние имаме най-малко 100 нови вида насекоми, вероятно много повече" - казва Дейвид Грималди, един от авторите на проучването и ентомолог в Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

Пробите са с възраст около 50-53 милиона години. Районът е бил тогава буйна тропическа дъждовна гора, подобна на горите в Борнео и други части на Югоизточна Азия.

Изследователите от САЩ, Германия и Индия съобщават тези заключения в Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ. Те открили, че има прилики между новите образци и фосили, открити в Мексико и Централна Америка.

Д-р Грималди заяви, че преди около 100 милиона години, Индия, Мадагаскар, Сейшелските острови и Шри Ланка се откъсват от южния континент Гондвана, включвал териториите на четири днешна континента: Африка, Антарктида, Австралия и Южна Америка.

След отделянето от днешна Африка, Индия започва самостоятелен дрейф. В крайна сметка, след около 50 милиона години, Индия се сблъсква с Азия, създавайки Хималаите.

"Вкаменелостите са уникални и са очевидно свързани с Африка и Мадагаскар" - казва д-р Грималди - "Това показва, че Индия не е толкова изолирана в този период, колкото си мислехме и че е възможно да има и други геоложки сценарии."

Освен това учените открили, че от допълнително проучване се нуждаят бозайниците, включително прилепите, приматите и примитивните зайци.

Образецът трябва да се огледа и от палеоботаник, който може да определи колко непознати растителни видове са открити.

Тази новина съобщава и Агенция Кросс с груба грешка във възрастта, неточност по отношение на подобие със съвременни! насекоми и без съществената научна значимост на откритието.

В кехлибар намериха насекоми на 50 хиляди години
Ню Делхи, Индия /КРОСС/ Повече от 700 вида насекоми, неизвестни досега на науката са били открити в кехлибар, намерен в Индия. Кехлибарът, наречен "камбайски", тежи около 150 кг и е бил намерен в мина за лигнитни въглища в тропическата гора в индийския щат Гуджарат. Според думите на учените, много от насекомите са от видове, живяли преди около 50 хиляди години и са роднини на живеещите днес насекоми в най-различни краища на планетата. Това означава, че въпреки милионите години изолация в океана, биологичното разнообразие от този период е било много по-голямо, отколкото се смяташе преди. Група от индийски, немски и американски учени работят върху находката. Според екипа, този регион се характеризира с голяма степен биологична уникалност, т.нар. ендемизъм. Голяма част от откритите насекоми имат общи черти със съвременните, които живеят днес в Азия, Австралия и дори Южна Америка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар