петък, 8 октомври 2010 г.

"Големия брат" на Плутон е скован в замръзнал азот


Група учени от Университета в Северна Аризона , Университета Мисури и обсерваторията Flagstaff's Lowell Observatory са изяснили състава на повърхноста на най-голямата планета джуде в Слънчевата система . Оказва се , че Ерис (Ерида) е покрита с лед от замръзнал азот.

Ерис беше открита през 2003г и е наречена в чест на богинята на войната и хаоса. Тази планета-джудже има 'участие' в лишаването на Плутон от статуса на планета, тъй като има по голям диаметър. От тогава астрономите запонаха по активно да изучават новтоо небесно тяло , за да може по добре да разберат устройството на отдалечените краища на Слънчевата система.

Обединявайки астрономическите данни и лабораторното моделиране , американските учени са установили , че около 90% от повърхноста на Ерис се състои от замръзнал азот и 10% от замръзнал метан, които в момента се намират в стабилно състояние при температура -234С. По детайлна информация ще предостави космическия апарат на НАСА New Horizons, който ще се приближи към края на Слънчевата система през 2015г. С негова помощ учените се надяват да получат отговори на загадките на еволюцията на нашата система и да създадат модел на нейното разавитие през последните 4.5 млд години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар