понеделник, 4 октомври 2010 г.

Нов опит за спасяване на света

Снимка: БГНЕС

Ключов етап от обсъждането на политиките за спиране на климатичните промени започва в Тянин, Китай.

Около 3000 делегати от участващите и наблюдаващите страни в ООН трябва да подготвят документ, който да бъде одобрен на срещата на върха в Мексико в края на годината.

Събирането в Мексико се наложи, след като натовареният с огромни очаквания форум в Копенхаген миналата година завърши без сделка, която практически да означава мерки за спиране на климатичните промени.

Основна точка в дневния ред на срещата в Тянин е постигането на съгласието на развитите индустриални държави по Протокола от Киото, както и съкращаването на емисиите парвикови газове след изтичането на този документ през 2012 година.

Експертите и представителите на различните страни в Тянин трябва да изготвят и чернова на споразумение, което да бъде одобрено от държавните ръководители на форума в Канкун, Мексико.

Срещата в Мексико през ноември е нова надежда за постигането на обвързващ документ за намаляване на парниковите газове и спиране на климатичните промени.

Форумът на високо равнище миналата година в Копинхаген приключи с пожелателен документ, който признава, че средната температура на Земята не бива да се повишава с повече от 2 градуса по Целзий.

Ако тази граница бъде прехвърлена промените в климата и околната среда на планената ще бъдат необратими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар