сряда, 20 октомври 2010 г.

Вкаменелости от древни костенурки са открити в Антарктика

Марсело С. де ла Фуенте

Експедицията на остров Сиймор в Антарктика

Фосили на древна костенурка (само две парчета от черупката), които датират от приблизително 45 милиона години, наскоро бяха открити в Антарктика, във Формация Ла Meseta на остров Сиймор от експедиция на Антарктически институт на Аржентина.

Въпреки че учените не могат да определят точно на кои видове костенурки (фрагментите не са от един вид) принадлежат костите те не са от видове, за които вече е известно, че живеят в района през тези праисторически времена, известни като еоцен.

Откритието може да даде факти, изясняващи условията на околната среда и температурите в Антарктика по това време.

"Новите фосили показват, че разнообразието на костенурките в Антарктика през еоцена е било по-голямо отколкото се смяташе досега" - заяви изследователят Марсело С. де ла Фуенте на Природонаучния музей в Сан Рафаел, Аржентина.

По време на еоцена Земята е била много по-различна, отколкото е днес. В началото на този период Антарктида и Австралия все още са били свързани, в Антарктида е било много по-топло, дори е имало гори на по-ранен етап. С течение на времето настъпва охлаждане.

Новиооткритите фосили на костенурки и предположението за голямо разнообразие на костенурките в района подсказва, че в този момент Антарктида е все още по-топла от приетото от ниякои експерти.

"Голямо разнообразие не се среща често в студени води" - според де ла Фуенте - "То е характерно за тропическите води например или дори умерено топлите води".

Гръбначните животни (включително морски костенурки) са били доста резпоространени в древния Южен полюс. Екипи са открили голяма колекция от фосили на акули, костни риби, пингвини и китове.

Новата находка е представена подробно в съобщение от октомври 2010 в списание "Антарктическата наука".

Няма коментари:

Публикуване на коментар