четвъртък, 7 октомври 2010 г.

И динозаврите са се появили след световен катаклизъм

Снимка: ВВС

Първите подобни на динозаври същества са живели 9 милиона години по-рано, отколкото бе известно досега, съобщи Би Би Си. Това заключение направиха изследователите на отпечатък от стъпка, останал отпреди 250 милиона години на територията на съвременна Полша. Животното, оставило следите бе наречено Prorotodactylus.

Отпечатъците са малки и говорят за животни с размерите на котка. Тежали са 1-2 килограма и са ходели на 4 крака. Вероятно не са се срещали често, но това заключение се базира на количествената оценка, че техните следи са сам 2-3% от общия брой на намерените на същото място следи от праисторически животни. Датировката посочва, че дирите са оставени само два милиона години след унищожаването на земния живот в края на Перм, което е и най-страшното изличаване на живота в историята на Земята.

"Можем да кажем, че идеята за произход на динозаврите практически веднага след масовото унищожение е напълно нова и изисква радикална реинтерпретация на ранната история на динозаврите" - коментира Стивън Брусет от Американския музей по естествена история в Ню Йорк. Досега се предполагаше, че огромните влечуги са се появили 15-20 милиона години след катастрофата, когато Земята е била по-обитаема.
"Без масовото унищожение нямаше да се появят динозаврите" - смята Брусет. Той подчерта "известна симетрия" във факта, че гигантските господари на планетата са измрели преди 65 милиона години пак при глобална катастрофа, отваряйки път на бозайниците.

Отпечатъците от стъпки не дават толкова информация и такава яснота, каквато би дал фосилизираният скелет, ако се намери, каза специалистът и посочи, че те до известна степен могат да породят различни интерпретации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар