сряда, 20 октомври 2010 г.

Най-голямата борса за диаманти бе открита в Мумбай


В Мумбай бе открита най-голямата борса в света за диаманти, съобщи британският в. "Файненшъл таймс".

Сградата на Индийската борса за диаманти е разположена върху 8 хектара и има осем съединени помежду си девететажни кули.

Строителството й във финансовата столица на Индия e струвала над 200 млн. долара.

Новата борса на диаманти е разположена в комплекса Бандра Курла в центъра на Мумбай и в нея се помещават 2500 офиса на компании, които внасят и изнасят скъпоценните камъни, митнически агенции, банки, митнически подразделения, а също и търговски зали.

Цялата борса, включително ресторантите на нейната територия, зелените зони и местата за почивка се охраняват строго.

Целта на откритата нова борса е да подобри инфраструктурата, която е на разположение на търговците и да създаде за страната допълнителни предимства в конкуренция на пазарите за диаманти с традиционно доминиращите в този сектор Белгия и Израел.

Президентът на борсата за диаманти Ануп Мехта заяви, че тя ще стане "трамплин" за Идния, за да може да претендира не само за лидерството в обработката, но и при търговията на диаманти.

Според данни на "Файненшъл таймс" в Индия се обработват, шлифоват и се правят обкови на 11 от всеки 12 диаманта в световен мащаб.

От 70 до 75% от световния износ на диаманти, чиято стойност достига 28 млрд. долара, се падат на индийската промишленост за обработка на диаманти, в която са заети около 850 хил. души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар