сряда, 13 октомври 2010 г.

Откриха останки от най-старите сухоземни растения

Фосили от най-ранните известни растения, колонизирали земната повърхност, бяха открити в Аржентина, съобщи Би Би Си. Находката прати завладяването на планетата от растенията с 10 милиона години назад и показа, че разнообразието на флората на сушата е започнало да се оформя още преди времето от което са фосилите - 472 милиона години.
Снимки: ВВС
Съвременните Гълъбови очички ( Marchantiophyta) вероятно са общи прародители на всички земни растения 

Става дума за елементарни растения от типа на гълъбовите очички (Marchantiophyta), които нямат коренова система, съобщават учените в списание "Ню фитолъджист". Находката навежда на хипотеза, че този род растения са родоначалниците на сухоземната растителност.

Научен екип от Департамента по палеонтология към Аржентинския университет по въпросите на снега, леда и екологичните изследвания в Мендоса набави скалните образци, в които се оказа находката. Фосилите са намерени в скали на Sierras Subandinas, Аржентина. Ръководител на групата бе Клаудия Рубинщайн (Claudia Rubinstein). Заедно с колегите си тя събра седиментни образци от Рио Капиляс в Североизточна Аржентина. После учените разградиха образците в силна киселина, като стриктно следяха да не се получи замърсяване. В резултат от седиментите бяха изолирани фосилизирани спори от 5 различни типа растения, подобни на гълъбовите очички - примитивни растения, за които се смята, че произлизат от сладководните многоклетъчни алги.
Криптоспори - най-старите открити досега сухоземни растителни вкаменелости

Спорите са отпреди 471-473 милиона години и представят 5 различни растителни групи от видове. "Това показва вече оформящо се видово разнообразие и говори, че самото колонизиране на сушата е станало още по-рано от възрастта на нашите образци" - поясни д-р Рубинщайн. Учените направиха основателно предположение, разпространението и видовото разнообразие на растенията е започвало да се формира в началото на периода Ордовик (преди 488 - 472 млн. години) или дори още по-рано - в късния Камбрий (499 - 488 млн. години).

Предишният рекорд от най-ранните известни растения са малки криптоспори гълъбови очички, намерени в Саудитска Арабия и Чешката република на 463 - 461 млн. години.

Криптоспорите са точно като спорите на съвременните растения, с изключение на необичайната форма. Откриването на спори от най-старите Гълъбови очички дойде като шок за изследователите. "Това най-вероятно се е случило на Гондвана, както вече е доказано от предишни открития, но много далеч, най-малко на 5000 километра от Саудитска Арабия и Чешката република, където са открити бившите най-ранни следи от сухоземни растения" - казва д-р Рубинщайн.

По-късно растенията се развиват от Гълъбови очички в мъхове, и след това в растения, познати като hornworts и lycopods. Папратите се появяват преди семенните растения, от които днес има много видове.

Появата на наземните растения е сред най-важните етапи в историята на Земята. Те съществено са повлияли на климата, изменили са почвата и са създали условия за развитието на земния живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар