четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Открити са най-ранните известни африкански антропоиди

Произходът на хората и маймуните може да се проследи от преди 39 милиона години в Африка, където бяха открити няколко вида миниатюрни антропоиди в пустинята Сахара, Либия. Илюстрация на Марк А. Клингер

Липсва консенсус за началото на еволюционната история на приматите антропоиди (предшественици на маймуните и хората).

Някои предпочитат древен (креда - преди повече от 65 милиона години) произход на антропоидите в Африка или друга част от Гондвана, докато други настояват за по-новия (в началото на неозойската ера) произход на антропоидите в Азия, с последващо разпръсване на един или повече таксона примати в Африка.

Най-старите безспорни африкански примати досега бяха три вида Parapithecid Biretia от края на средния еоцен в Бир Ел, местността Атирови, Алжир и от края на еоцен в региона Фаюм, Северен Египет (37 милиона-годишни). В продължение на много години те бяха най-ранните фосили на общоприетите антропоиди. През последните 16 години учените са открили малки примати в Азия, най-ранните известни антропоиди, като 45 милиона-годишният Eosimias от Мианмар, казва Кристофър Биърд, палеонтологът на Карнеги музей по естествена история в Питсбърг, Пенсилвания.

Сега, в три области в центъра на Либия, международен екип от палеонтолози са научили повече за това кога тези по-ранни примати достигат Африка, вероятно идвайки от Азия. Те са открили зъби от три напълно различни групи от антропоиди: Afrotarsiidae (която сега включва маймуни от Стария свят като макаци), Parapithecidae (изчезнали примати от района на Фаюм, Египет) и Oligopithecidae (примати от Фаюм, дали началото но някои маймуни от Стария и Новия свят). Други видове животински фосили показват, че пластовете са с възраст между 38 милиона и 39 милиона години, също както и палеомагнитните данни от седиментите, регистриращи обръщанията на земното магнитно поле.

Ако датата е вярна, тя предполага че антропоидите от Азия са се разселили в Африка и други части на света много по-рано от очакваното, казва ръководителят на екипа Жан-Жак Жегер от Университета в Поатие, Франция. Другото мнение е, че тези малки антропоиди са възникнали в Африка, а не в Азия, което предполага достатъчно време за развиване на разнообразието, наблюдавано при тези фосили от Либия и много по-дълга еволюция, отколкото в момента е документирано от вкаменелостите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар