събота, 9 октомври 2010 г.

Един от най-големите водоеми в Африка изчезва


Учени бият тревога, че за 50 години площта на езерото Чад е намаляла с 90 на сто, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Езерото Чад е един от най-големите водоеми в Африка, който е с ключова роля за живота на над 30 млн. жители на Камерун, Нигерия, Нигер и Чад.

Ако нивото на водата в този водоем продължи да се понижава със същите темпове, след 20 години езерото Чад може напълно да пресъхне и съдбата му да се окаже сходна с тази на Аралско море. Съществува риск това да се превърне в екологична и хуманитарна катастрофа за региона.

През 1963 г. площта на езерото е била 25 000 кв.км, а сега е 2500 кв.км. До 2020 г. езерото може напълно да изчезне, предупредиха експерти от Чад. Те пристигнаха в Париж, за да привлекат вниманието върху планираната за края на октомври научна конференция, посветена на свързаните с този водоем проблеми, в столицата на Чад Нджамена.

Като една от главните причини за плачевното състояние на езерото се споменава неблагоприятният климат. Важен негативен фактор е и неконтролираното използване на водните ресурси както от самото езеро, така и от вливащите се в него реки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар