петък, 15 октомври 2010 г.

Вкаменената древна хищна риба, открита при строежа на автомагистрала "Люлин", е непозната досега в света



Вкаменената древна хищна риба, открита при строежа на автомагистрала "Люлин", е непозната досега в света, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Перник Емилия Велинова. По думите й екземплярът е новост за световната наука и ще бъде изследван с помощта на чуждестранни специалисти.

Рибата бе намерена на 27 септември в каменен блок на дълбочина 10 м от строителните работници Димитър Мицов и Емил Матушев. След редовни наблюдения на строителството в участъка преди около седмица там бяха открити още над 30 вкаменелости. Предполагаемата им възраст е около 35 млн. години. Находището на 16-ия километър от аутобана ще бъде отбелязано на геоложката карта на България. От него е взета проба, която в момента се изследва.

Обсъжда се и изграждането на отбивка от автомагистралата до древното местообитание на рибите. Техни копия ще бъдат поставени във витрина и ще се превърнат в туристическа атракция за пътуващите по магистралата. Уникатите в момента са изложени в Регионалния исторически музей в Перник. Те са поставени във витрини от бронирано стъкло и са защитени с охранителна система. Експозицията съдържа и много фотоси, които документират откриването на находките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар