четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Учени изчислиха времето на първичния хаос на Вселената

Изображение: northcentralcollege.edu

След Големия взрив Вселената в течение на много кратък промеждутък от време се е намирала в състояние на хаос. До този извод стига група физици, разработващи модел, който описва най-ранните етапи на еволюцията на Вселената, пише Lenta.ru.

Работата на учените е публикувана в сп. Communications in Mathematical Physics, а кратка нейна версия може да се прочете в портала Space.com.

Под термина Голям взрив учените разбират събитието, което е дало началото на Вселената. Неговите точни характеристики са неизвестни, но изследователите са разработили няколко хипотези, описващи станалите в момента на Големия взрив и веднага след него събития.

Според една от версиите след Големия взрив е последвал непродължителен период, когато Вселената се е намирала в състояние на хаос. Хаотичните системи обикновено са чувствителни към най-малките изменения на началните условия – дори най-малкото потрепване води до много силни и непредсказуеми реакции.

И по-рано са изказвани предположения, че след Големия взрив Вселената за кратко време е преминала в състояние на хаос, но авторите на новото изследване представят нови и изчерпателни доказателства в полза на тази версия.

Според изследователите Вселената е преминала в състояние на хаос за 10-43 секунди след Големия взрив и се е намирала в него около 10-36 секунди. През цялото това време Вселената се е разширявала и този процес според специалистите също е бил хаотичен.

Наскоро други учени предложиха още една хипотеза, обясняваща как се е държала Вселената в първите мигове след Големия взрив. Според анализите на микровълновото фоново излъчване изследователите стигнали до извода, че младата Вселена се е разширявала неравномерно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар