четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Геолог откри следи от гигантски астероид в Австралия

Карта на басейна Купър с геотермални извори / pir.sa.gov.au

Голям астероид се е врязал в Австралия преди 300 млн. години, съобщава Physorg.

Откритието е на изследовател на геотермалната енергия от Университета на Куинсланд. Небесното тяло оставило ударна следа, широка 80 км, и е на второ място по големина сред метеоритите, падали някога в Австралия.

Д-р Тонгуч Уйзал открил следите, докато изследвал басейна Купър - голям източник на геотермална енергия, разработван на границата между щатите Куинсланд и Южна Австралия.

Той забелязал, че кварцовите гранули в скалите имали необичайна планарна деформация. Това означава, че са били под висок тектонски натиск или са претърпели удар от голям метоерит. Впоследствие микроскопски изследвания потвърдили, че измененията са от удар на астероид, или даже на "грозд" от космически скали.

Ударът предизвикал мощна експлозия и подпочвените води кипнали от високата температура. От това последвали химични и минераложки промени в околните скали. Пренареждането на геоложкия строеж може би е превърнало басейна Купър в познатия днес източник на геотермална енергия.

Мястото на космическото попадение днес е скрито под наносни скали и според д-р Уйзал кратерът вече не съществува, унищожен от ерозията.

Най-големият астероид, удрял Австралия, е паднал край Уудлей в Западна Австралия. Ударната структура, широка 120 км, била създадена от астероид с диаметър между 6 и 12 км преди около 360 млн. г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар