четвъртък, 18 март 2010 г.

Часът на Земята от 20.30 до 21.30 на 27 март



Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Колизеумът в Рим, египетските пирамиди, кралският дворец в Банкок, Виенското колело в Лондон... дори Лас Вегас и 800-метровата Бурж Калифа в ОАЕ ще угаснат на 27 март от 20.30 до 21.30 часа.

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени и възможностите за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

"Часът на Земята" бе отчетено като най-глобалното събитие на 2009 г., заявиха днес при обявяването на инициативата организаторите й - представителите на международната природозащитна организация WWF в България.

"Инициативата, започнала преди две години, вече обхваща 4 500 града и повече от 1 млрд. души на планетата", каза заместник-министърът на икономиката Мая Христова.

"Няма друга кауза, която да обедини една шеста от населението на земята", добави тя. Христова замести министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференцията по повод инициативата.

Трайков и посланикът на Великобритания в София Стивън Уилямс са официалните лица на инициативата "Часът на земята 2010" в България.

"Миналата година, когато тази инициатива се провеждаше, имаше големи очаквания за срещата в Копенхаген, за съжаление резултатите от нея бяха разочароващи", посочи посланик Стивън Уилямс.

"Не постигнахме очакваните ангажименти за намаляване на емисиите, въпреки това споразумението от Копенхаген отбеляза напредък, върху който можем да надграждаме", добави той.

"Часът на Земята" се отбелязва по традиция в последната събота на март, а България за втори път участва официално.

Досега 28 български града обещаха да се включат в инициативата, като изключат за час фасадното осветление на общински сгради, паметници, храмове и други популярни места.

В София на 27 март в 19.30 ч. от НДК ще потегли шествие с факли и свещи. То ще се движи по бул. "Витоша" до градинката пред Народния театър, където в 20.30ч. ще започне концерт без озвучаване на светлината на факли.

Доброволци ще изпишат със светлина числото "60" - знакът на инициативата "Часът на Земята".

Присъстващите ще могат да наблюдават нощното небе през телескоп на Астронимическа асоциация – София, както и да разгледат организираната от нея изложба "От Земята към вселената", разположена на открито в градинката на Народния театър.

Редица интересни мероприятия са организирани в София и други градове в седмицата преди "Часът на земята".

На 22 март в Пловдив и на 23 март в София ще бъдат открити две импровизирани "научни кафенета" с участието на метеоролози, физици и природозащитници.

На срещите ще бъдат дискутирани възможностите за ограничаване на климатичните промени. Входът е свободен, но за да се запази място в Пловдив, трябва да се позвъни на 089 944 88 96, а в София – да се изпрати имейл до booking@britishcouncil.bg.

На 25 март в сградите на Британския съвет в София и Букурещ ще се организира видео бизнес конференция с представители на фирми от двете държави с основна тема популяризиране и реализация на идеите за нисковъглеродна икономика.

На 26 март от 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 и 19.00 часа в Британския съвет в София ще бъде прожектиран филмът The age of stupid (Ерата на глупостта) на режисьора Франи Армстронг и спечелилия Оскар продуцент Джон Бацек. Филмът е на английски език, без субтитри. Входът е свободен.

По света 110 държави ще изпълнят девиза "Изключи светлината, включи се".

Няма коментари:

Публикуване на коментар