събота, 6 март 2010 г.

Откриха доказателства за най-мащабното заледяване на Земята

Геолози откриха доказателства за най-мащабното заледяване на Земята преди 700 милиона години
Канадски и американски геолози откриха нови доказателства за най-мащабното заледяване на Земята преди повече от 700 милиона години, когато ледове са стигнали едва ли не до екватора.

При изследване на образци от скали, събрани в Северозападните територии и територията Юкон в Канада, учените открили отлагания отпреди 716,5 милиона години, които очевидно са се появили при заледяване.

Особеностите на скалите се състои в това, че тези отлагания са над древни утаечни скали в океана. При това анализът показал, че в някои случаи отлаганията били близо до екватора и се преместили далеч на север в резултат на дрейфа на тектоничните плочи.

Според учените получените резултати са първото директно доказателство, че по време на въпросното заледяване, продължило 5-20 милиона години, ледове са стигнали до тропиците.

Засега не е ясно каква е била причината за този толкова мащабен катаклизъм. Учените обаче отбелязват, че дори в такива сурови условия в океаните са се съхранили сложни организми - еукариотите, появили се преди 1,5-2 милиарда години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Няма коментари:

Публикуване на коментар