събота, 6 март 2010 г.

Тъмни и опасни астероиди дебнат Земята

Инфрачервен космически телескоп откри няколко непознати тъмни астероида, които се "крият" в близост до земната орбита, съобщи "Ню сайънтист". Поради неясния си образ и особена орбита досега те са оставали незабелязани от наблюденията, предназначени за откриване на опасни за планетата ни обекти.

Неприятните съседи бяха засечени от новия телескоп на НАСА "Wide-Field Infrared Survey Explorer" (WISE), който беше изстрелян в орбита на 14 декември и започна мисията си в средата на януари. Той е предназначен да картографира небето в инфрачервения вълнов диапазон.

Още в първите 6 седмици на мисията си апаратът откри 16 нови опасни астероида. 55% от тях отразяват по-малко от 1 десета от попадналата върху им слънчева светлина и това ги прави неимоверно трудни за откриване с телескопи, работещи с видима светлина. Единият от обектите е тъмен като пресен асфалт и отразява под 5% от попадналата върху него светлина.

Много от новите обекти имат орбити, силно отклонени под ъгъл от главната равнина, в която са разположени орбитите на повечето планети и астероиди. Това означава, че ако има и други тела с такива отклонения в орбитите, те също ще са трудни за разкриване, тъй като повечето телескопи са насочени в основната равнина.

За щастие светлопоглъщащите обекти са много ярки по отношение на инфрачервената радиация, тъй като поради ниската си отражателност се нагряват силно и са ясно видими за приборите на WISE. От “Jet Propulsion Laboratory” на НАСА заявиха, че апаратът е “наистина много добър за откриване на най-тъмните астероиди и комети”. Очаква се той да открие поне 1000 нови околоземни обекта, но и това може да се окаже е малко, тъй като по преценка на специалистите относително близките космически тела, които имат достатъчна маса, за да предизвикат разрушения при удар в земната повърхност, са десетки хиляди на брой.

Според ричард Бинзъл от “Massachusetts Institute of Technology” тъмните астероиди вероятно са бивши комети, които отдавна са изгубили ледената си обвивка и тъй като нямат активна повърхност, не образуват праха, който да състави опашките им. В подкрепа на тезата си ученият подчерта, че много комети имат “наклонени” орбити, а тези, които са посещавани от космически апарати, имат тъмна повърхност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар