събота, 6 март 2010 г.

Древната Земя е имала наполовина по-малко магнитно поле


Геофизици от САЩ, Южноафриканската Република и Китай изясниха, че магнитното поле на древната Земя е било едва ли не два пъти по-слабо от днешното.

Характеристиките на полето са определени благодарение на изучеаването на скали с възраст над три милиарда години, които били намерени в Африка. Вниманието на учените привлекли вулканските скали дацити, съдържащи милиметрови кристали кварц, в които на свой ред се откриват магнитни включения с наноразмери, съхраняващи информация за полето на Земятя. Те извлекли от скалите с възраст 3,40 – 3,45 милиарда години частици фелдшпат и кварц.

С помощта на модифицирани свръхчувствителни магнитометри били направени редица измервания. Изяснило се, че преди 3,5 милиарда години полето на Земята е било с 30 – 50 процента по-слабо, отколкото сега. Геофизиците предполагат, че в онези времена средната интензивност на слънечевия вятър около 20 пъти е надвишавала съвременната.

Следователно, в условията на отслабеното поле магнитопаузата на нашата планета трябва да е била на разстояние по-малко от пет земни радиуса от нейния център. Сега тя се намира приблизително два пъти по-далече.

При това под действието на слънчевия вятър Земята е губела значителен обем летливи вещества от екзосферата. А освен това на младата планета е имало гигантски полярни сияния. "Обикновено нощем преди 3,5 милиарда години полярното сияние би трябвало да стига на юг до Нью Йорк" - уверява участникът в изследванията Джон Тардуно от Рочестърския университет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар