петък, 5 март 2010 г.

Динозаврите са измрели вследствие падане на астероид

Група от 41 изследователи от Европа, Канада, САЩ, Мексико и Япония стигна до извод, че падането на голям астероид на Земята е причина за изчезването на динозаврите и редица други видове животни. Тези изводи са направени според резултата от най-пълния досега анализ на наличните данни, получени през последните 20 години и отнасящи се към границата между кереда и терциер - преди около 65 Ма (млн години).

Материали, събрани от палеонтолози, геохимици, климатолози, геофизици и седиментолози са представени и обсъждени на 41-ата ежегодна конференция за лунни и планетарни изследвания (Lunar and Planetary Science Conference, LPSC) в САЩ. Анализът на даните показва, че видовете са измрели вследствие удар на гигантски астероид или комета в близост до мексиканския полуостров Юкатан, на дъното на морето. Там се намира гигантският кратерът Чиксулуб с диаметър 180 км, дълбочина след сблъсака - 40 км, който е заобиколен с кръгов разлом на 240 км. Според последни данни кратерът Чиксулуб е оставен от астероид с диаметър 10-30 км, движещ се със скорост над 10 км в секунда. Ударът му е предизвикал не само взрив, разтопяване, изпаряване и изхвърляне в атмосферата на огромно количество скали, но и силно раздвижване на земната кора, цунами над 300 метра и повсеместни пожари - катастрофа, следите от която са останали в геоложкия летопис на планетата.

Масовата гибел на животни и растения в края на кредния период е била стремителна. На Земята е имало колосални пожари, земетресения с магнитуд повече от 10 по скалата на Рихтер, свлачища с континентален мащаб. Последствията от удара на астероида в Земята са били милиарди пъти по-разрушителни от атомната бомба над Хирошима. Едновременното отделяне в атмосферата на сяра, прах и сажди предизвикало аномално дълга зима на планетата и погубило около половината видове живи същества. Тогава от лицето на Земята изчезнали и динозаврите, птицеобразните птерозаври и големите морски рептилии, след което започва господството на бозайниците.

В полза на хипотезата за астероид говори много резкият преход и отсъствието на каквито и да било вкаменелости от динозаври по-стари от това време, а също рязкото изменение и смаляване на размераите на морските микроорганизми, отбелязано от палеоокеанографите.

Освен това утаечните скали от този преход съдържат аномално високо количество иридий - тежък елемент, много рядък на повърхността на Земята, но доста разпространен в малките небесни тела - астероидите.
Защитена зона Белите скали, гр. Бяла, Варненско

Праисторическо хондритно тяло от въглерод се отделя от астероиден пояс и се сблъсква със Земята в близост до Чиксулуб, полуостров Юкатан (Мексико) преди 65 млн. Астероида с обем 900 куб. км., което прави кратер с диаметър 130 км и съвременна дълбочина 20 км. Извънземното тяло удря Земята под ъгъл 30-40° от югоизток.

По време на сблъсъка Юкатан се намирал под плитко море с дълбочина около 200 м. Тънка платформа, дълга около 3 км, съдържаща калцит, доломит и калциев карбонат се разпростира над палеозойската основа. От удара в атмосферата излитат 60 000 кубически километра скален материал под формата на прах, което предизвиква затъмнение на слънчевата светлина за период от 6 месеца. Прекъсва се фотосинтезата, падат температурите, настъпват повсеместни пожари, придружени от киселинни дъждове. Понижените температури правят невъзможен инкубационния период на динозаврите и те измират. Към новите условия на живот успяват да се приспособят бозайниците и започват да се развиват. Град Бяла се намира на 10 000 км от мястото на падане на метеорита и по времето на космическата катстрофа се е намирал да дъното на море на дълбочина около 300 м.

Белите скали представляват непрекъснат скален геоложки профил с геохроноложка граница креда-терциер и съпътстваща я иридиево-редкоментална аномалия. Това е първата креда-терциер граница в България и по думите на проф. Прайзингер (ръководител на експедицията по разкриването им), те са буквално на "една ръка" разстояние. Бяла е четвъртото място в света, където са открити следи за гигантската космическа катастрофа на границата креда-терциер, довел до края на ерата на динозаврите и дал шанс за развитието на бозайниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар