вторник, 9 март 2010 г.

Босна и Херцеговина има петролни находища за милиарди долари


Държавата би имала огромна полза, ако някой се заеме с експлоатацията на петрола. Снимка: sxc.hu

Босна и Херцеговина лежи на богати петролни находища, което е установено още преди войната в страната през 90-те години на миналия век, съобщава Макфакс.

Експлоатацията стана отново актуален въпрос при неотдавнашното посещение на премиера на Република Сръбска Милорад Додик в Русия, отбелязва агенцията. Две руски компании проявяват интерес да проучат находищата на петрол и газ в Босна и Херцеговина.През 1989 г. са били установени четири петролни полета с капацитет 50 млн. тона или 366 млн. барела, което по актуални цени на петрола на световния пазар би струвало около 27 млрд. долара.

Единствен проблем за използването на залежите според експерти ще представлява разделението на страната на съставни единици. Ситуацията е специфична, тъй като някои находища се простират по протежение на границите на съставните единици и едва ли някой ще има интерес да разработва, но да няма концесия върху целите находищата, отбелязва агенцията.

Държавата би имала огромна полза, ако някой се заеме с експлоатацията на петрола, защото според първоначални проучвания залежи има за близките 50 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар