вторник, 16 март 2010 г.

Откриха следи от динозавър, двойно по-голям от тиранозавър рекс

Отпечатък от стъпало на динозавър, дълго 120 сантиметра, бе открит край хърватския град Пула на Адриатическото крайбрежие, съобщава хърватският в. "Вечерни лист".

Златните скали край Пула, където е открит отпечатъкът, са на възраст стотици милиони години и в тях се пазят отпечатъци от следи на различни динозаври, които са фотографирани и документирани в Института по геология и палеонтология в Загреб.


Известният хърватски художник Борисла Кържич, специалист по рисунки на праисторически животни, забелязал, че един вир в Златните скали прилича по форма на добре познатите му трипръсти отпечатъци от крак на динозавър. Никой дотогава не го бил забелязал, защото отпечатъкът бил толкова голям, че не можело да се предположи, че е животински.

Стъпалото било между 115 и 120 сантиматра, а за сравнение най-големият отпечатък от стъпало в света, принадлежащ на вида тиранозавър рекс, е дълъг 86 сантиметра. Това говори, че съществото, наричано "чудовището от Пула", е било високо около 20 метра и е тежало поне 10 тона.Според Кържич има само един вид, който отговаря на тези мерки - африканският спинозавър египтикус, живял през късната креда.

Неотдавна италианският палеонтолог Кристиано дал Сасо на базата на фосили на спинозавър оцени, че той е бил висок най-малко 17 метра и е тежал 9 тона. Кържич припомня, че полуостров Истриа, където е открито "чудовишщето от Пула", и островите около него през късната креда са били част от стария суперконтинент Гондвана.

Кържич изпратил снимки и описание на откритието на известния американски палеонтолог Джеймс Фарлоу от университета в Индиана, който му писал, че "отпечатъкът е ерозирал, но формата е правилна и вероятно става дума за истински отпечатък" и той би желал да види поне още един отпечатък от същото животно в околността.

Засега новото откритие в Пула е описано само в кратка научна информация на Института по геология и палеонтология в Загреб и очаква по-подробно проучване. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар