понеделник, 15 март 2010 г.

Обявиха Коперник за основател на геологията

Геологията е много по-стара наука от общоприетото схващане, съобщи "Дискавъри", цитиран от БТА.

Смята се, че съвременната наука за Земята е възникнала преди около 300 г. Проф. Уолтър Алварес от университета на Калифорния в Бъркли и Енрике Леитао от университета на Лисабон обаче са убедени, че именитият полски астроном Коперник е поставил нейните основи преди повече от 500 години с твърдението, че Земята не само че не е център на Вселената, но е и планета.
"Всеки е чувал за Коперниковата революция" - каза проф. Уолтър Алварес. - Но тази революция се свързва с физиката и астрономията. За геологията се сещаме допълнително".

За баща на геологията в англоезичния свят се смята шотландецът Джеймс Хътън, живял през 18-и век. Геоложката революция е в края на 18-и и началото на 19-и век. Тогава учените осъзнават, че скалите и фосилите крият тайните на една много стара Земя със сложна история. За други народи обаче науките за Земята, сред които е геологията, както и изучаването на моретата и атмосферата, започват много по-рано и дори включват пътуванията на португалските пътешественици през 16-и век, каза Алварес. Статията е публикувана в сп. "Геология". БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар