неделя, 14 март 2010 г.

Северноанадолската разломна линия показва голямо раздвижване


В разломната линия, дълга 150 км, са установили залежи на метан, хидрокарбон и газ хидрат

Северноанадолската разломна линия, която пресича Мраморно море, показва голямо раздвижване, констатират специалисти от университета "Девети септември" в Измир, пише турският вестник "Заман".

Професор Гюнай Чифчи от Института за морски науки и технологии в посочения университет, който е член на проучвателния екип по проект съвместно с Мрежата за изследване на европейските морета (ESONET), посочи, че в разломната линия, дълга 150 км, са установили залежи на метан, хидрокарбон и газ хидрат. Дълбочината им е 20 км и не е ясно кога ще се разцепи линията.

Проф. Чифчи каза, че и в откритите води на Тракия са открили залежи на петрол и газ хидрат. По думите му Северноанадолската разломна линия, минаваща през Мраморно море, се е разцепвала при всички големи земетресения в района – 1766, 1894, 1912 и 1999 година и очакват разцепване в трите сегмента на разлома. Той добави, че ако това се случи едновременно, ще има големи разрушения. Според него ако се погледне исторически, времето за голямо земетресение в района на Мраморно море е настъпило.

Под Мраморно море има разломна система, която има потенциал да предизвика големи земетресения и притежава голяма тектонична енергия. Рано или късно кората ще се разцепи и ще стане голямо земетресение и без да се пренебрегва тази природна даденост, трябва да се вземат необходимите мерки, препоръчва професорът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар