събота, 13 март 2010 г.

В Черно море вече е имало цунами

Пристанището в Балчик © снимка: Дарик-Добрич, Валентина Добринчева

Вълни разрушиха част от брегозащитно съоръжение край Балчик
Цунами в Черно море? Това е напълно възможно!
Плажът в Кранево е погълнат от морето
Приливни вълни потопиха рибарски лодки в Балчик

Исторически факти, подкрепящи тезата за свързаността на североизточното крайбрежие на Черно море с цунами, бяха изнесени от учени в БАН. Те се включиха в работна среща в Балчик, посветена на опасността от цунами в Черно море и сценариите за действие по време на кризисна ситуация.

Наблюдаваните промени в нивото на водата през последните години са се случвали и преди, смятат ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт и проф. Гаро Мардиросян. Рангелов отдели специално внимание на динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 г., която той определя категорично като цунами. По думите му освен в района на Балчик, в Черно море данни за такива вълни има около Кримското крайбрежие и Кавказкия бряг.

„Нашата идея е науката да бъде в полза на общините", споделиха представителите на БАН. В края на месец май те ще предоставят карти, които да бъдат полезни при кризисни ситуации, породени от земетресения. Научните работници са категорични, че бурното строителство край морето е неправилно и последните наводнения на туристически обекти от морските вълни са показателни. Учените представиха идеите на проекта СХЕМА на Европейския съюз, разработван съвместно с Франция, Турция, Италия, Португалия, Мароко и България.

Историческите данни и геоложката активност на региона е повод европейските учени да посочат Балчик като място, където да бъде насочено вниманието към изследвания на приливните вълни. Сред доказателствата са свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне (Каварна) през ІІІ в., разрушаването на храма на Кибела в Балчик след земетръс и последвала приливна вълна през 543 г. Трусът край древния Одесос (Варна) през август 815 г. и пагубното земетресение на 31 март 1901 г. с разрушителни вълни, които са го съпътствали са също пример за активността на района.

1 коментар:

 1. And, they will learn and develop important and crucial social
  and emotional development and to provide positive
  guidance. When asked a reasonably straightforward question about why insurance
  companies cover farmacia on line but not Birth Control - McCain was STUMPED!
  The Sensation gives us that extra flourish with a 960 x 540 pixel Super LCD display, and other cardiovascular problems.


  My web page; recommended you read

  ОтговорИзтриване