събота, 13 март 2010 г.

Технологиите дават надежда за нови резерви от газ

Новите техники за извличане на природен газ, който е скрит в скалите, позволиха да се удвоят резервите на газ на Северна Америка

За резервите се счита, че ще стигнат за повече от 100 години консумация, се казва в изследването. "Това е най-голямата иновация в енергийната сфера от 2000-та година насам", заяви президентът на специализирания институт IHS Cera Даниел Йергин, при представянето на това изследване в Хюстън.

Така наречените "неконвенционални" техники за извличане на газ, съдържащ се в шисти през последните години претърпяха огромно развитие. Те се състоят в това да се разбие скалата като й се инжектира под налягане течност, съдържаща химични вещества. Те освобождават газа и го карат да излезе на повърхността, а после да се сондира хоризонтално, за да се следват скалните слоеве.

Доскоро добивът на газ от шисти бе само 1% от общото производство, но днес достига вече 20% и може да надхвърли 50% до 2030 г., се казва в изследването.

В цяла Северна Америка новите техники позволиха откриването на нови около 50 000 милиарда куб. м газ, /от които 15 000 млрд. - в Канада/ с което общо запасите на САЩ достигнаха 85 000 млрд. куб. м. "Револююцията на неконвенционалния природен газ намали перспективите за цените на природния газ и го направи по-конкурентоспособен, като в същото време даде повече сигурност на очакванията за предлагане. Това е зрелищна промяна спрямо това, на което бяхме свидетели само преди 5 години", се подчертава в изследването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар