вторник, 9 март 2010 г.

Разместване по Северноанадолския и Източноанадолския разлом може да предизвика нови трусове


В Северен и Източен Анадол във всеки един момент могат да се очакват земетресения, но е трудно да се прогнозира колко ще е енергията, която ще се отдели от земната кора.

Разместването на земните пластове при земетресения върху Анадолската тектонска плоча по линиите на Северноанадолския разлом и Източноанадолския разлом може да предизвика напрежение на земната кора и да стане причина за нови големи земетресения.

Това прогнозира директорът на астрономическата обсерватория към университета "Богазиджи" и Института за проучване на земетресенията в Турция проф. Мустафа Ердик, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Проф. Ердик посочва, че в Източна Турция за последното столетие са регистрирани доста земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер и най-рискова територия в земетръсната карта на Турция е линията на Северноанадолския разлом. Той посочи, че не е възможно да се каже със сигурност дали вчерашното земетресение може да предизвика други големи земетресения, но трябва да се направят проучвания в тази насока. По думите му подобни трусове не са изключени. В Северен и Източен Анадол във всеки един момент могат да се очакват земетресения, но е трудно да се прогнозира колко ще е енергията, която ще се отдели от земната кора.

В тази връзка като мярка срещу евентуално бедствие местните власти и центровете за бедствия трябва да се съобразяват с изискванията за защита на населението и да не се изграждат опасни и неотговарящи на изискванията сгради.

Според бившия директор на центъра проф. Ахмет Ъшъкара е необходимо укрепване на сградите и къщите в селата в райони, застрашени от земетресения в Източен и Северен Анадол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар