неделя, 7 март 2010 г.

Учените не могат да предвидят навреме кога ще настъпи катастрофалното обръщане на магнитните полюси

Дори и да разполагат с детайлни познания за земното магнитно поле, специалистите няма да са в състояние да предскажат катастрофичното обръщане на полярността на земното магнитно поле повече от 10 или 20 години по-рано, съобщава статия в "Ню сайънтист". Със сигурност се знае, че в исторически план това се е случвало от време на време. Някои модели показват, че промяната може да бъде завършена за година-две, но има и други, според които тя ще се проточи с десетилетия и ние ще останем изложени на слънчевата радиация.

Ако това стане, ще се повредят сателитите, пътниците в самолетите ще бъдат изложени на опасност, а функциите на наземните електрически апарати ще бъдат нарушени. Ненавременната прогноза силно стеснява набора от възможните мерки за редуциране на последствията от такава катастрофа.

За да провери в каква степен можем да предскажем такава опасна промяна, Готие Нюло и негови колеги от университета “Дени Дидро” в Париж проведоха обширни компютърни симулации, като използваха реалистични стойности на характеристики като вискозитет, електрическа и термична проводимост на външната част на земното ядро, както и за температурните разлики в неговите части. Прогнозите на този модел, поради известна вариативност на стойностите, остават меродавни само за няколко десетилетия, смята екипът на Хюло.

Изводът на учените категорично показва, че подобна прогноза не може да бъде направена за по-голям период от време. Дори и в този си вид тя е възможна само при най-съвременни и точни данни. “Прилича в известна степен на предсказване на времето” - коментира Хюло.

Последното преобръщане на магнитните полюси е станало преди около 800 000 години. През последните десетилетия бе отбелязано такова отслабване на земното магнитно поле, което прави възможно обръщането да се случи в близките няколко хиляди години. Няма научни гаранции дори за толкова време - опасното събитие е възможно и в значително по-кратки срокове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар