вторник, 16 март 2010 г.

Намерени са останките на най-старото сухоземно гръбначно

Illustration by Mark A. Klingler, Carnegie Museum of Natural History

Палеонтолози са открили едно от най-древните гръбначни. В списание Annals of Carnegie Museum е публикувана статия.

Новият вид е наречен Fedexia striegeli в чест на компанията FedEх, на територията на чието поделение е открита находката и на палеонтолога Адам Стригел (Adam Striegel), открил останките. Възрастта на открития екземпляр е повече от 300 милиона години. Новият вид е отнесен към семейство Trematopidae.

Учените подчертават, че вкаменелостите на F. striegeli са се запазили прекрасно - в ръцете на изследователите е попаднал череп в отлично състояние. Те предполагат, че този вид се отнася към земноводните, но по-голяма част от времето е прекарвал на сушата. Вероятно F. striegeli се е връщал във водата само за да снесе яйцта си.

Особено важно е, че останките са поне 20 милиона години по-стари от останките на родствените му видове. Новите резултати показват, чте още преди 300 милиона години гръбначните животни са били широко разпространени.

Вкаменелостите са намерени в древни скали с възраст 300 милионов години, недалече от Международното летище на Питсбърг. Забележителна е не само необичайно древната възраст, но и запазения триизмерен строеж на черепната кутия и челюстите на гръбначното.

Федексия е едва третата вкаменелост в света от неголямата подгрупа амфибии трематопиди, открита в скали от карбонския период. Тя е най-старата от тях и е указание за по-ранно появяване на разнообразие сред сухоземнте гръбначни, отколкото се смяташе досега.

Освен това строежът на вкаменелостите предполага, че амфибията, за разлика от своите родственици и съвременници, е прекарвала по-голямата част от живота си на сушата. Авторите на изследването предполагат, че към такъв начин на живот федексията се е приспособила в резултат на продължителни тенденции на климата в къснокарбонския геоложки период към затопляне и намаляване на влажността.

Територията на съвременния щат Пенсилвания в края на карбона се е намирала близо до екватора на предисторическата Земя и там са валяли обилни дъждове. През това време са се образували многобройни блата, превърнали се за стотиците милиони години в залежи от камени въглища.

Тези заблатени територии са били заселени предимно от хищни амфибии, които прекарвали по-голямата част от живота си без да излизат от водата. Но постепенното затоплянето на климата и пресъхването на блатата явно са заставили тези животни да еволюират в нови форми, по-приспособени за живот на сушата.

Pam Panchak/Post-Gazette
Fedexia striegeli

Благодарение на необичайно добре запазения череп на амфибията, учените лесно са я определили в групата на темноспондилните и семейството на трематопидите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар