четвъртък, 25 март 2010 г.

Открити са останки на трети вид човек

Преди 48-30 хил. години в Централна Азия е живял досега неизвестен тип древен човек, установиха учените с анализ на ДНК, извлечен от вкаменена фаланга на палеца, открита в Денисовата пещера в Алтай.

Група учени от няколко страни, работеща с генетическия материал от вкаменелост наречена "жената Хикс" стигна до извода, че това същество е различно и от неандерталците и от съвременните хора.

http://blogs.discovermagazine.com/loom/2010/03/24/the-x-womans-fingerbone/



Специалистите са разшифровали митохондриалната ДНК. За разлика от пълния геном, нейната къса молекула се извлича и разшифрова лесно. Митохондриалната ДНК се предава от поколение на поколение практически неизменена и само по майчина линия.

Новооткритата ДНК се различава от съвременната човешка по 385 "букви" докато ДНК на неандерталците, разшифрована неотдавна, се различава от нашата само по 202 "букви". Авторите се надяват, че скоро ще разшифроват пълната ядерна ДНК на новопоявилия се човешки тип и точно ще установят неговото място сред известните типове хоминиди.



Професор Крис Стрингър, специалист по произход на човека от лондонския Музей по естествена история нарече находката "изключително интересно развитие на събитията". "Тази работа с ДНК представлява съвършено нов поглед на досега почти непонятната еволюция на човека в Централна и Източна Азия" - добавя той.

http://www.reuters.com/article/slideshow?articleId=USTRE62N4VS20100324#a=1
Алтайското откритие дава възможност да се предположи, че трите форми на човека: хомо сапиенс, неандерталец и този тип, към който се отнася "жената Хикс" са могли да се срещнат и взаимодействат някъде в Южен Сибир, пишат изследователите в списание Nature.


Малкият фрагмент от фаланга на пръст е открит в Денисовата пещера в Алтай през 2008 година. След това учените извличат от вкаменелостта ДНК и я сравняват с генетичния код на съвременния човек и неандерталеца. Анализът направен от Йохан Краузе от Лайципгския институт по еволюционна ембриология "Макс Планк" и негови колеги позволява да се предположи, че за последен път човекът от Денисовата пещера е "делил" своите предци със съвременния човек и неандерталеца преди един милион години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар