петък, 8 октомври 2010 г.

Още фосили на риби са открити край Перник

mirogled.com
Само седмица след като беше открит фосил на риба, за която се предполага, че е живяла преди 200 млн. години, екипът който следи строежа на магистралата е открил още 30 фосила, съобщиха от местния исторически музей. Откритието е направено почти веднага след като било назначено постоянното наблюдение. Този път рибите са на 35 млн. години, от Палеогена, период от Неозоя (настоящата Ера). От 30-те екземпляра напълно запазени са три. Директорката на местния исторически музей Емилия Велинова казва, че фосилите са намерени на същото място, на което бе открит и първият фосил, 16-ти километър от строящата се магистрала "Люлин".

Първоначално бе намерена една риба в скален блок на дълбочина 10 метра. Тя е с дължина 58 см. и се предполага, че е заседнала в тиня, която се е превърнала в мека скала. "Тя е хищна риба, прилича на щука, но е от непознат вид. Рибата провокира нашето търсене. На същото място открихме още фосили от олигоцена, които са на същата възраст, но са различни по вид. Три от тях са напълно запазени, но на мястото намерихме още поне 30. Те са от вида дапалис макрурус, който е описван в литературата, но е изчезнал", обясни доцент Марин Иванов, декан на геолого-географския факултет в Софийския университет. В България обаче нямало палеонтолози, които да се занимават с толкова древни риби.

mirogled.com
Затова ще се търси мнението на специалисти от чужбина. Ще бъде изпратен снимков материал на намерените древни водни обитатели. Според Иванов преди милиони години Перник, Радомир и Брезник са били под вода. В този район е имало езеро. Това обяснява и намерените риби на магистралата. Находките ще бъдат показани в изложба в музея.

Повечето издания пишат, че рибите са от изчезналия вида "дапалиш магрурус", но в литературата риба с такова име няма. Всъщност видът е дапалис макрусус (dapalis macrurus). Рибите от този вид били дълги около 16 сантиметра, били сладководни хищни риби и много от тях са открити във Франция. Живели са преди от 30 до 35 млн. години в езерата в Европа, вкл. в България.

Dapalis macrurus

Преди 35 млн. години районът на Перник (по-точно Радомир и Брезник) е бил обширен сладководен басейн, но голяма част от находките около Перник са от соленоводни амонити от по-ранната Мезозойска ера... (прочети в Дино Каталог)

3 коментара:

  1. Уважаеми редактори на страницата,

    Крайно неприятно ни е да видим, че сте използвали части наш авторски текст без да ни посочите като източник. Всички авторски материали от Дино Каталога са лицензирани под CC. Моля, проявете нужната коректност и поправете пропуска си.

    Благодарим за вниманието.

    ОтговорИзтриване
  2. Приемам забележката и поднасям най-искрени извинения на Дино Каталог. Всъщност заглавието на публикацията е линк към Вашата страница, но разбирам, че това не е достатъчно ясно за читателите и веднага се коригирам. Позволявам си също така да поставя Вашия сайт във Връзки, за което надявам се да дадета съгласието си.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодарим ви за бързата реакция. За нас е чест да ви бъдем полезни.

    ОтговорИзтриване