вторник, 3 май 2011 г.

Американски супервулкан може да унищожи половината Земя

obekti.bg
Сеизмичната активност на Земята се засилва, при това дори в стабилни райони. Според учени, главната опасност за нас в това отношение представляват така наречените супервулкани. Такива на планетата има малко и те изригват изключително рядко. Но един от тях се намира в щатския национален парк Йелоустоун и според специалистите... времето му наближава.

Ако Йелоустоунският гигант се събуди, изригването му ще унищожи не само Америка, но и живота на почти половината Земя. Водещите на предаването "Руско утро" разговаряха с професора от катедрата по петрология към Московския геологически университет Павел Плечов за възможността това да се случи.

Плечов обясни, че супервулканите се различават от обикновените на първо място по обема на изригваната маса лава, прах и каменни късове. "Смята се, че силата на изригване на супервулкана е около 8. Това означава, че обемът му надвишава 1000 кубични километра" - уточни ученият.

По правило супервулканите не са планини, а падини. Дори и в началото да са били възвишения, едно голямо изригване разнася масата от планината на много километри разстояние наоколо и на мястото на върха се образува падина. Към днешния ден на света има 20-30 известни супервулкана, всички от които - неактивни.

Възможно ли е обаче един от тях да изригне и да унищожи живота на Земята? "Всичко живо на нашата планета е на много милиона години. Виждаме, че такива гигантски изригвания наистина са свързани с изменения в живота на Земята, с измирането на едни видове и появяването на други, но никога с гибелта на всички", отбелязва професорът.

Що се отнася до вулкана в Йелоустоун, по думите на учения са известни три негови особено големи изригвания. "Първото се е случило преди 2,1 млн години, второто - преди 1,2 млн години, а последното - преди 640 хиляди години. Периодичността може лесно да се определи - между всяко изригване минават около 600 хил. години. Това означава, че в настоящия момент може да се подготвя ново изригване", предупреди Павел Плечов. Засега обаче не ни застрашава катастрофа. "Сигурни сме поне, че той няма да изригне утре", успокоява професорът. За следващите години обаче нищо не е ясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар