неделя, 1 май 2011 г.

Д-р Емил Ботев: Ставаме свидетели на финалните акорди от процесите във Вранчанското земетръсно огнище

focus-news.net
Вранчанското огнище е уникално за Европа, защото представлява нещо като реликт на плоча, която много отдавна е потънала на някаква дълбочина. Сега ставаме свидетели на финалните акорди от нейното претопяване. Това каза за Агенция „Фокус” ръководителят на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН д-р Емил Ботев.

Сеизмологът каза, че няма регистрирана афтършокова дейност след земетресението в Румъния тази сутрин от 4,7 степен по скалата на Рихтер, което бе усетено и в Североизточна България. „Много трудно е да се получат афтършокове при подобно земетресение на много голяма дълбочина, още повече, че то бе с умерена сила. Това, че трусът бе усетен на територията на България, се дължи на факта, че той бе междиннофокусен или мантиен”, обясни д-р Ботев. По този начин безпрепятствено сеизмичните вълни от него се разпространяват на голямо разстояние. По принцип земетресение с магнитуд 4,7 – 4,8 не би трябвало да бъде усетено у нас. „Трусът във Вранча бе много по-дълбок, отколкото земетресенията, които стават на територията на България. За тези дълбочини не са характерни процеси, водещи до наместване или нормализиране на напрежението чрез начупване на цялото пространство наоколо. То е достатъчно омекотено и е на голяма дълбочина и там няма такива якостни характеристики на мантията, каквито има земната кора”, уточни сеизмологът. При земетресения с дълбочина до 40-50 км се счита, че са в рамките на земната кора. Д-р Ботев сравни нагъването в земната кора с начупването на дървесна плоскост или една твърда летва – тогава няма само една пукнатина, а се получават много такива. В по-меката среда, каквато е мантията на земята, не се получават афтършокове. По изключение, при много силни земетресения може да се получи афтършок.

„Вранчанското земетресение не е пряко свързано с някаква плоча, която се спуска на дълбочина и по нея допълнително да стават напуквания, свързани с основното. Тук потъване на плочата, каквото има в Японския архипелаг е ставало преди милиони години и сега са останали само парчета от недосмляна, непретопена кора на голяма дълбочина и това са отделни блокчета”, каза още д-р Емил Ботев.

Попитан – дали днешното земетресение в района на планината Вранча в Румъния може да бъде предвестник на по-голям трус, той посочи, че това е слабо вероятно и няма причина да се разглежда по този начин. „Въпреки това, статистиката сочи, че на 30-40 години там стават катастрофални земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер”, каза д-р Ботев. По думите му обаче това не е закон, а просто статистика.
Христина ДОБРЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар