петък, 6 май 2011 г.

Да влезеш в утробата на вулкан

dnes.bg
Преди около 3000 години този вулкан е спомогнал Исландия да се формира такава, каквато е днес. Той може да избълва потоци лава всеки момент, но изучаването на вътрешността му е жизненоважно за учените. Снимка: Hans Strand
1234567


Исландски учени се спуснаха в утробата на спящия вулкан Трихнюкайигюр, който се намира на 100 км от Рейкявик. Изследователите слязоха в кратера с намерението да изследват единствената на планетата магмена камера, която за щастие е разположена близо до повърхността на земята – на дълбочина едва 200 метра.

Във вътрешното пространство на Трихнюкайигюр влязоха Фрейстейн Сигмундсон и Харалдур Сигурдсон от Университета на Исландия, подпомагани от 15 души помощен персонал (сред тях – кинооператор, фотограф и опитни алпинисти).

Първоначално изследователите се спуснаха в кратера на вулкана с въжета, а след това, с помощта на хеликоптер, бе спуснат метален асансьор, с който да се свали и тежкото оборудване.

„Вътре се почувствах толкова нищожен в сравнение със силата на природата и бях поразен от красотата и спокойствието на вътрешното пространство на вулкана. За мен беше голяма чест първи от учените да се спусна и да видя всичко със собствените си очи“, споделя впечатленията си Сигмундсон.

Изследването дава на вулканолозите много нови сведения за процеса на изригване. Впрочем, независимо че първата експедиция в кратера на Трихнюкайигюра е била още пред октомври миналата година, за нея учените не казват почти нищо.

Сега учените сравняват новите данни с информацията, събрана при изучаването на Ейяфятлайокутл, който миналата година създаде проблеми по целия свят.

Вижте и видеоматериали от спускането в Трихнюкайигюр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар