сряда, 4 май 2011 г.

Редкоземните метали - благословия и проклятие за Китай

iNews.bg
Жаждата на Китай и света за редки земи е истинска мъка и борба за живот за хората, които живеят близо до мините за добив. Най-големите такива мини се намират до Баотоу, Вътрешна Монголия (автономен регион на Китай), пише АФП.

"Ние сме жертви. Остатъците от добива на руда ни убиват. Ако ядете или пиете вода от източник, близо до мините, ще пострадате", накратко описва живота си фермерът Уанг Тао, който се е занимавал с отглеждане на картофи, царевица и пшеница, преди мините да достигнат и неговите земи.

Фермерите, които живеят близо до мините, редовно губят зъби или им пада косата. Тестовете показват, че в почвата около тези мини има силно повишено ниво на радиоактивни материали.

Природозащитни групи отдавна предупреждават, че добивът на редкоземни елементи изхвърля във въздуха и почвата опасни вещества като уран и торий.

През 2006 г. проучване в областта Далахай около мините, държани от китайската държавна компания Baogang, показва 36 пъти по-високо ниво на радиация, отколкото в други райони около Баотоу.

Пекин вече започна да затяга контрола при добива, като закри няколко нелегални мини, но дори оторизираните добивни компании не упражняват достатъчно добър контрол. От Baogang не са пожелали да коментират пред АФП какъв е качественият им контрол на добива.

В Китай се добиват 17-те редкоземни елемента, които се използват главно в производството на електроника. 95% от световния добив на тези метали са на китайска територия.

Прочети интересна статия по темата: Китай и редкоземните елементи

Няма коментари:

Публикуване на коментар