вторник, 3 май 2011 г.

Откриха Суперземя в съседния двор

obekti.bg
Открита бе "екзотична супер-Земя", където една година трае само 18 часа и където бихме били три пъти по-тежки, отколкото на нашата планета. Находката може да се окаже най-важният пробив в изучаването на еволюцията и историята на планетите, смятат астрономи.

Новооткритото тяло се нарича 55 Cancri и е планетата с най-голяма плътност, забелязвана някога от земните уреди. Тя всъщност е толкова близо до Земята, че можем да видим звездата й с невъоръжено око на нощното небе.

И въпреки че температурата на повърхността й е доста стряскаща - близо 2700 градуса, някои учени смятат, че там може да има атмосфера. Причина за това е силното гравитационно поле на 55 Cancri. Скалистата екзопланета е 60% по-голяма от нашата Земя и представлява всичко, което учените се надяват да открият в екзопланета. "Толкова е екзотична - възкликна астрономът Джейми Матюс от университета в Британска Колумбия, САЩ. - Сякаш е модел на всички скалисти супер-Земи в Космоса!"

Високата й плътност означава, че ако успеете да стъпите на нажежената й повърхност, ще тежите три пъти повече, отколкото на Земята. И ще бъдете много по-стари - една година там трае точно 17 часа и 41 минути, за колкото 55 Cancri се завърта около своята звезда.

Тази звезда се намира на едва 40 светлинни години от нас и е от тип G - тоест, жълто джудже, точо като нашето Слънце. В следващите два месеца тя ще се вижда и от Земята в съзвездието Рак - при това дори с невъоръжено око.

Изумителното е не само, че досега никой не бе "видял" 55 Cancri, но и че планетата е засечена с помощта на малък и евтин телескоп, собственост на университета в Британска Колумбия. Устройството, наречено MOST (Микровариации и осцилации на звездите), орбитира около Земята и струва само 10 млн долара, но вече е открило над 2000 звезди и планети.

"Тази планета е идеалната лаборатория, върху която да тестваме теориите за формирането на планетите, тяхната еволюция и възможности за оцеляване", заяви ръководителят на проучването Джош Уин от МИТ. "Яркостта на звездата й прави възможни много видове измервания."

"Точно на такава планета би искал да кацне капитан Кърк от старите епизоди на Стар Трек. Най-сетне се приближаваме до научната фантастика, за която мечтаехме като деца и дори може би ще я надминем", убеден е и Матюс. И въпреки че температурата на планетата не позволява наличието на течна вода и живот, съществуването на 55 Cancri доказва, че планети, подобни на Земята има - и те може би са много по-близко, отколкото очаквахме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар