сряда, 4 май 2011 г.

Огромно ято пеликани кацна в Кърджали

cross-bg.net
Ято от около 500 пеликана кацна в понеделник след обяд на брега на язовир “Студен кладенец”, недалеч от “Бентонит” и ОЦК. Риболовец информирал шефа на Ловно-рибарското сдружение инж. Васил Дончев за екзотичните птици, съобщава „Нов живот”.

„Такова нещо досега не съм виждал и едва ли ще видя”, коментира Васил Дончев пред наш репортер недалеч от огромното ято. Малко хора бяха обърнали внимание на необичайните гости, мислят ги за лебеди. През последните години присъствието на лебеди в яз. “Студен кладенец” е обичайно. Дори остават тук да зимуват.

Васил Дончев си спомни, че преди 10-15 години по време на лов на патици през февруари в този район са видели няколко пеликана. Птиците не ни допуснаха по-близо до себе си. Когато ги доближихме на стотина метра, отлетяха във верига към отсрещния бряг към село Островица и към моста на Лисиците.

В природата са познати 8 вида пеликани. В България се срещат два вида – розови и къдроглави. Обитават влажните зони по Черноморието и Дунавското крайбрежие и по-рядко тези във вътрешността на страната.

Край Кърджали е долетял розов пеликан. Кърдроглавият мигрира по-рано, каза д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. Няма нищо странно, че ятото е кацнало тук, обикновено мигрират покрай Черноморското крайбрежие. Птиците идват от Централна Африка. Спрели са да си починат и да пренощуват. Следващата им спирка вероятно ще бъде язовир “Овчарица” край Гълъбово. След две седмици ще са в Дунавската делта, където ще гнездят в тръстиката.

И друг път пеликани са наблюдавани в язовир “Студен кладенец”. Дори 10-12 птици от къдроглавия са забелязани да зимуват край Широко поле и Звезделина. Кърдроглавият пеликан е в световната Червена книга. Д-р Петър Янков смята, че ятото е, което е спряло край Кърджали, е тръгнало на път през януари или февруари. Не изключва да останат няколко дни в язовира заради влошаването на времето. Когато летят, на пеликаните им трябва топъл въздух, за да ги носи течението. Дунавската делта е най-северното място в Европа, където розовият пеликан гнезди.

Хората не бива да безпокоят птиците, изминали са 5 000–6 000 километри и са изморени, затова са предпазливи, препоръчва д-р Петър Янков.

Припомни, че мюсюлманите смятат пеликаните за свещени. Когато пророкът Мохамед минавал през пустинята, пеликани са му носили вода в кожените торби под клюна. Това го е спасило. В Кения тази птица е на голяма почти. Пеликани спокойно кацат по кораби и лодките. Хората не ги закачат и са свикнали с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар