вторник, 3 май 2011 г.

Фестивалът


За първи път в България има фестивал, който да обедини различни по формат увлекателни събития, разнообразна публика, млади и утвърдени учени от страната и чужбина. Софийският фестивал на науката ще се провежда ежегодно и ще стане част от международната мрежа EUSCEA.

В ерата на все по-забързано технологично развитие и непрекъснати научни открития, човечеството е изправено пред небивали до момента предизвикателства, и все повече от решенията са в ръцете на изследователите. От друга страна научната грамотност, или иначе казано разбирането на хората за основни понятия от областта на науката е както право, така и задължение на всеки един член на модерното, демократично общество.

Софийският фестивал на науката - мястото, където границата между култура и наука не съществува, ще протече от 11 до 15 май 2011 г. в Докторската градина в София. Събитието е част от Културния календар на столицата. В любимата на мнозина Докторска градина ще бъдат построени специални шатри за различните събития в рамките на фестивала, както и научно кафене и книжарница за научно-популярна литература.

Софийски фестивал на науката се организира от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство със Столична община. Представянето ще бъде на 4 май, сряда, от 12 часа в зала „Палавееви", Британски съвет /София, ул. Кракра 7/.

Акценти в програмата ще бъдат наука за най-малките под формата на уъркшопи за групи от детски градини и начален курс, експерименти на открито, семейни събития, научни кафенета и други изненади.

• За откриването на феста у нас ще бъдат създателите на експеримента в ЦЕРН - хората, които търсят Бог, Лин Еванс и Джим Върди.
• Д-р Спирос Кицинелис от Гърция ще разкрие науката в сънищата - какво представлява сънят, какво знаем и не знаем за сънищата?
• Марк Луни от Обединеното кралство ще разкаже за физиката чрез своето акустично шоу „Рок китара в 11 измерения".
• Франк Бърнет, първият професор по комуникация на науката в Обединеното кралство, ще разкрие една напълно неочаквана причина да отидете с приятели на по чашка.
• Христо Колев и Божидар Стефанов ще ни изумят със своето шоу „Химически илюзионизъм", като ни обяснят защо небето е синьо, защо чаршафите на леля Мария всъщност не са толкова бели, колкото изглеждат и как е възможно водка да мирише на ябълка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар