сряда, 4 май 2011 г.

Перфектният геоид

geomedia.bg
Научните открития, за които помагат сателитите и космическите апарати, стават все по-често явление напоследък. 50 години след първия полет на човек в Космоса и изказването на Гагарин „Земята е синя и много красива", всеки земен жител, без да излизал дори от къщи, знае, че от орбита планетата ни е синя и ... много красива. Това обаче не спира желанието за още повече знания. Споровете около формата на Земята са с няколко вековна история и свързани с много любопитни определения - говори се за круши, картофи, мандарини, лимони, портокали.

По-малко от месец след като беше направена 360-градусова снимка на Слънцето, Европейската космическа агенция публикува и най-точния модел на геоида, изработен някога - за да разберем по-добре какво представлява Земята.

След две години в орбита европейският сателит GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer - изследване на гравитационното поле и постоянните океански течения) позволи на учените да направят с неподозирана точност модел на действителната форма на планетата.

Геоидът представлява еквипотенциалната повърхнина, определена от земното гравитационно поле, която приблизително съвпада със средното ниво на Световния океан. Учените смятат, че изработеният модел ще е повратна точка за изучаването на движението на океанските течения, морското равнище, динамиката на ледовете и последствията от климатичните промени.

Бившият шеф на Института за астрономия и физическа геодезия в Техническия университет в Мюнхен проф. Райнер Румел коментира, че благодарение на гравиметричните данни от GOCE е получен съвършен модел на формата на Земята. Благодарение на спътника ще бъде разгадана динамиката на океанските течения с непостигана до днес точност. Предстоят и нови открития за влиянието на климатичните промени, както и за вътрешната структурата на планетата. Например данните от GOCE ще помогнат да се задълбочат изследванията на земетресенията, като опустошителната трагедия от 11 март в Япония - какво ги предизвиква и дали е възможно те да бъдат предвидени в бъдеще. Макар причината за последното земетресение да е в преместването на тектоничните плочи под океана и движението да не може да бъде забелязано от Космоса, трусовете предизвикват промени в гравитационното поле и получаваните данни за него, което би помогнало за изучаването на тези разрушителни процеси и в крайна сметка за едно евентуално бъдещо предсказване на подобни движения, убедени са учените.
Сателитът GOCE е изведен в орбита през март 2009 г. и вече има повече от година натрупани данни за гравитацията. Според Фолкер Лайбиг, директор на програмата за наблюдение на Земята към Европейската космическа агенция, спътникът ще остане в орбита до края на 2012 г. и ще продължи да изпраща данни за гравитацията и за още по-добро разбиране на геоида. GOCE разполага с гравиметър - шест високо чувствителни акселометри, които измерват гравитация в 3D, сега за първи път събират данни и от Космоса. Орбитата на сателита е на максимално ниска височина от Земята, което позволява най-качествени данни за гравитацията. Специален механизъм компенсира силите на привличане и задържа спътникът в постоянна орбита.

Проф. Лайбиг е убеден, че резултати от GOCE досега са били смятани за научна фантастика, а днес са реалност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар